Around Skardu – Satpara Lake and the Skardu sand dunes

by Jun 14, 2018Around the world, Pakistan, Thoughts1 comment

Bij hardcore bergbeklimmers doet de naam Skardu waarschijnlijk wel een belletje rinkelen, terwijl de rest van ons simpele zielen eerder uit de lucht komt gevallen. Skardu is een stad in Gilgit-Baltistan, het meest noordelijke autonome deelgebied van Pakistan, vlakbij de Indisch-gecontroleerde Jammu en Kashmir regio. De reden dat outdoorsfreaks hier een streepje voor hebben is omdat vier van ‘s werelds veertien achtduizenders in Skardu’s achtertuin liggen waaronder K2, de tweede hoogste berg ter wereld. Maar valt er hier behalve klauteren voor gevorderden ook voor Jan met de pet wat te beleven? Nou en of, zo bleek na een diepgaand onderzoek.
In dit artikel focus ik op twee plaatsen in het bijzonder die beide niet ver buiten het centrum liggen en makkelijk bereikbaar zijn. Na een 10u-durende reis van Gilgit naar hier had ik namelijk wel even genoeg van dooreen geschud worden in een blikken koekendoos. Satpara Lake en de Skardu sand dunes liggen echter beide op een boogscheut van het centrum van Skardu én zullen menig avonturiershart sneller doen slaan. Waar anders vind je vierduizendmetertoppen, een zandwoestijn en een smeltwatermeer in één en dezelfde vallei? Beide kun je makkelijk op één dag bezoeken, maar loop nog niet meteen terug richting Gilgit. Skardu is ook een uitvalsbasis voor een uitstap naar Deosai National Park of roadtrips doorheen Shigar Valley en Hushe.

Satpara Lake

Satpara Lake is de voornaamste water-en elektriciteitsvoorziening van de stad. Het meer wordt hoofdzakelijk gevormd door smeltwater van het Deosai plateau, het tweede hoogste Alpien plateau ter wereld. Lees: helder, turkoois water dat vooral heel erg fotogeniek is, zo vertelde het internet me. Ik sprong in het zadel van mijn gehuurde Suzuki GS 150, laveerde tussen de stootkarren, straatcricketspelende kinderen en overstekende schapenkuddes door richting de zo’n 150m hoger gelegen Satpara dam en hobbelde over de verlaten grindweg langs de oostelijke oever. Hou je camera gereed wanneer het stof van de omringende woestijngebieden over het water danst in de wind, wat voor een erg filmisch effect zorgt waar zelfs Michael Bay een kaskraker van zou kunnen maken. Gooi daar nog eens prachtig late-namiddaglicht tegenaan en mijn fotografenhart sprong op van enthousiasme. Zeker een aanrader voor een uurtje of twee, dat meer. Of zwemmen hier is toegestaan dat is me niet helemaal duidelijk, maar dat het bibberen zou zijn staat wel als een paal boven water.

[FinalTilesGallery id=’9′]

Skardu sand dunes

Slechts 5km buiten het centrum van Skardu vind je de sand dunes, die deel uitmaken van de Cold desert. Gelegen boven 2200m is dit een van de hoogste woestijnen op Aarde, een surreële plek waar de Sahara plots middenin een himalayavallei lijkt te zijn neergepoot. Ideaal om daar eens mijn tent open te zwieren en een nacht onder de sterrenhemel door te brengen, zo redeneerde ik. En had ik al gezegd dat dat licht goed zat vandaag?

[FinalTilesGallery id=’11’]

Practical

  • Skardu ligt slecht 210km verwijderd van Gilgit maar door aanhoudende wegwerkzaamheden over de volledige afstand doet een minivan er zo’n 8 tot 12u over. Prijs is 600PKR (4,5€) en de vans vertrekken in Gilgit bus station tussen 7 en 9 ‘s ochtends en rond het middaguur.
  • Goede uitvalsbasis in Skardu is het Snowland guesthouse. Ontbijten kan je doen in de zalige tuin die wordt omringd door kersenbomen! Kom je eind mei – begin juni dan kan je ze zo rijp van de takken plukken. Standaard prijs voor een kamer met een dubbel en een enkel bed is 4000PKR (30€), inclusief een warme douche ‘s ochtends (niet zo vanzelfsprekend hier) en werkbare WiFi.
  • Heb je een deal met Karakoram Bikers zoals ik, waarbij je bijvoorbeeld een motorbike huurt, dan kan je wat van de prijs van je verblijf afdoen. Ik betaalde 2500PKR (18€) i.p.v. de volle pot van 4000.
  • Zowel de sand dunes (5km) als het meer (13km) zijn eenvoudig bereikbaar vanuit Skardu centrum en bieden entertainment voor een uur of een dag. Ga bij voorkeur tijdens zonsopgang of -ondergang!

Also by Everywhere in Particular