Beautiful Bali

by Oct 21, 2018Around the world, Indonesia, Island2 comments

Als ik een euro kreeg voor elke keer dat iemand van mijn virtuele vrienden de afgelopen jaren naar Bali afzakte, dan kon ik nog wel een keer of drie rond de wereld. Bali is hot, en dat sprak me aanvankelijk niet geweldig aan. De voorbije maanden bleek meermaals dat buiten de toeristenlijntjes kleuren zoveel interessanter is dan braaf het gebaande pad verder om zeep helpen. Oorspronkelijk beeldde ik me bij het plan ‘een maand in Indonesië spenderen’ dus ongerepte eilanden, holle boomstamkano’s, koppensnellers en hangmatten in. Want Bali da’s tegenwoordig voor comazuipers en yogahippies, toch?
Tienduizend kilometer op de trein dwars door Rusland doofden de goesting om kilometers te malen echter wat uit en het succesvolste Belgische WK ooit deed mijn bankrekening sneller wegkwijnen dan de populariteit van N-VA in de verkiezingspeilingen. Intussen leerde een iets grondigere blik op de kaart van Indonesië en een vooronderzoek over de Indo-Australische vliegroutes me dat mijn plan werk nodig had. Veel werk. Bali bleek alsnog het hoogst te scoren op de schaal der betaalbaar onafhankelijk vertier. Lekker eten, fotogenieke plekjes en een makkelijke verbinding met Australië (bedankt, comazuipers). Strand, bergen, snorkelen, goed weer, en alles binnen scooterafstand van elkaar. Voor ieder wat wils, met genoeg mogelijkheden om de toeristische zuidkust achter te laten, zo vertelde mijn online onderzoek me. Het werd een maand op Bali, huichelaar die ik ben.
// onwaarschijnlijk mooi Nusa Penida

Relaxen in Canggu, want wereldreizen is ook plannen

Op de luchthaven van Denpasar wachtte ik Bram op, die er net twee maanden had opzitten in Thailand, Myanmar, Vietnam en Laos. Smartphone bovenhalen, Grab (soort Aziatische Uber) bestellen en alle taxiscammers het nakijken geven. Een paar dagen acclimatiseren in het hippe Canggu. Jaloers de surfers gaan checken, pintjes drinken in Old Man’s en van aan het zwembad een Australisch working holiday visum regelen. Want wereldreizen is ook plannen.

// Bali verkennen per scooter

Scooter huren en hup, op pad

De allerbeste manier om Bali te zien met een maximum aan vrijheid en een minimum aan monetaire middelen is een scooter huren voor langere tijd. Twee schamele euro’s betaalden wij per dag, plus nog wat pocket change voor benzine. In ruil kregen we voor drie weken de beschikking over ons stalen ros. Onverharde wegen, steil bergop of in ‘t donker aan de linkerkant van de baan sjezen, heurlijk. Gaan waar je wil, wanneer je wil. Zonder opdringerige taxichauffeurs. Twee lekke achterbanden en wat schaafwonden konden niet verhinderen dat we op drie weken zo’n duizend kilometer toerden. In tegenwijzerszin rond het eiland, zonder tijdsdruk. En mét een tan. Pas mal, quoi.

// Scooters = vrijheid

Noord, oost, zuid, west

Na onze verplichte acclimatisatie in Canggu ging het naar de rijstvelden van Tirtagangga. Op bezoek bij Sarah, die jaren geleden haar hart verloor aan een Balinees en er nog steeds woont. Verder, via Sidemen, Candidasa en Pura Lempuyang naar het oostelijke Amed in de schaduw van vulkaan Agung, die vorig jaar nog paniek en massale evacuaties veroorzaakte. Daarna via noordelijke hoofdstad Singaraja de Central Mountains in op zoek naar homestays en watervallen. Langs Munduk en de Twin Lakes richting westelijkste puntje van Bali voor de ferry naar Java. Na een wat bizar bezoek aan een lokale carnavalsstoet met onze homestaygids en een nachtelijk ommetje rond, op en in de actieve zwavelmijn slash vulkaankrater Ijen sputterden we terug naar Bali voor een onvermijdelijk bezoek aan Ubud, het culturele hart van het eiland. Inclusief yoga initiatie, die ons warempel behoorlijk kon bekoren ondanks een pijnlijk minimum aan talent en de flexibiliteit van een holle boomstam. Vervolgens huurden we nog een privé villa in Seminyak, maakten we voor enkele dagen de oversteek naar het geweldige Nusa Penida en rondden we uiteindelijk een bewogen maand af op de stranden van Uluwatu, waar we met frisse Bintang in de hand de verwoede pogingen van diverse beginner-surfers vanuit een ligstoel op z’n Simon Cowell’s beoordeelden. Een dagje shoppen in Kuta ter voorbereiding van ons Australisch avontuur vulde de laatste dag op ons Indonesisch visum in en ten slotte trokken we terug naar Denpasar Airport voor een nachtvlucht naar Cairns.

// balletje trappen bij zonsondergang in Galungan. Ondertussen verbrandt de buurman zijn afval

Conclusie?

Uiteindelijk wisten we de comazuipers in het zuiden van het eiland grotendeels te vermijden, bleken de yogahippies en planteneters in en rond Ubud de slechtsten nog niet en werd bevestigd dat Bali wel degelijk wat in petto heeft voor eenieder die de zuidkust durft verlaten op een roestige Honda. Een maand op Bali en Nusa Penida was weliswaar meer dan voldoende. Het vlakbij gelegden eiland Lombok wordt trouwens algemeen beschouwd als het minder toeristische, minder ontwikkelde en authentiekere broertje van Bali, maar een reeks verwoestende aardbevingen vlak voor én tijdens onze Bali trip maakte een bezoek helaas onmogelijk. Ook de Gili’s waren geëvacueerd uit angst voor tsunami’s en Komodo National Park een paar eilanden verderop was dan weer een té grote hap uit ons budget. Bovendien zou ik bij een volgende passage zeker ook Nusa Ceningan en Nusa Lembongan met een bezoek vereren. Meer dan voldoende redenen dus om binnen afzienbare tijd nog eens naar Indonesië af te zakken. Wie weet komen die holle boomstamkano’s dan alsnog bovendrijven…

// Vulkaan Agung vanop de schommel

Aanraders

 • Wandeling door de rijstvelden, Tirtagangga
 • Met de scooter door de Sidemen rijstterrassen
 • Sekumpul waterval én vlakbij gelegen Fiji waterval
 • Luie namiddag op White Sand Beach, Perasi
 • Zonsondergang met uitzicht over Mt. Agung na bezoek aan White Sand Beach
 • Bezoek aan de Pura Lempuyang tempel
 • Pintjes drinken bij zonsondergang op Sunset Point, Jemeluk Beach 
 • Independence Day (17 aug) parades bekijken op diverse plaatsen op Bali
 • Meet de locals!
 • Heerlijke pizza’s in een prachtig gebouw en dito view, Ngiring Ngwedang Restaurant, Munduk
 • Nachtelijke beklimming en prachtige zonsopgang op Kawah Ijen, Java
 • Eco-architectuur rondleiding (of luxe accomodatie!) in Green village, Ubud
 • Ubud Monkey Forest
 • Zonsopgang in de Tegallallang rijstterrassen, Ubud
 • Yoga initiatie voor beginners in Ubud Yoga House, Ubud
 • Avocado Warung, Ubud
 • Dinner én film in Paradiso vegan cinema, Ubud
 • Oreo cheesecake (!!!), Oops restaurant, Ubud
 • Surf initiatie, Padang Padang Beach, Uluwatu
 • Snorkelen met Manta Rays, Nusa Penida
 • Keling Keling Beach, Nusa Penida 
 • Atuh Beach, Nusa Penida 
 • Hidden treehouse, Nusa Penida
 • Broken Beach, Nusa Penida
// Tirtagangga rijstvelden
// Sidemen rijstterrassen
// Sekumpul waterval
// Fiji waterval
// White Sand Beach
// mighty Mount Agung
// Pura Lempuyang Temple, inclusief sarong
// Sunset Point, Jemeluk Beach
// Independence Day parade, Klungkung
// Balinese smiles
// Ijen kratermeer
// zonsopgang op Kawah Ijen
// bamboevilla’s in Green Village, Ubud
// twee apen bij elkaar, Ubud Monkey Forest
// Tegallallang rijstterrassen vroeg in de ochtend
// heerlijkheden in de Avocado Warung
// de befaamde Manta Ray’s van Nusa Penida
// Keling Keling Beach
// Atuh Beach
// Broken Beach, Nusa Penida
// de Hidden Treehouse, Nusa Penida
// Padang Padang Beach, Uluwatu

Also by Everywhere in Particular

2 Comments

 1. Annabel

  Mooi broer, volgende keer ga ik zeker mee!

  Reply
  • Nico

   joepie!

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *