CAPPADOCIA – Flying a hot air balloon into the sunrise

by Apr 26, 2018Around the world, Thoughts, Turkey0 comments

In een luchtballon over het Centraal-Anatolische Plateau glijden tijdens zonsopgang, wie droomt er niet van? Er moeten zowat tienduizend miljoen miljard foto’s circuleren op het internet van ochtendlijke ballonvaartjes in Cappadocia, centraal Turkije, het ballonvaartwalhalla van de wereld. Mijn aandacht hadden ze alvast, die Turken. Met een camera in de aanslag passeerde ik in Kapadokya tijdens mijn overland tocht naar het verre oosten. Met kleine oogjes en een licht oversture maag na die tweede Döner van de avond voordien hees ik me om 4.45u uit bed om het fenomeen met eigen ogen te aanschouwen. En ik zag dat het goed was.

Reeds één keer eerder was ik hier, in Cappadocia. Bijna 10 jaar geleden tijdens een dolle eindejaarsreis doorheen Turkije, waarbij in een acht-daags tijdsinterval zowat 57 steden op het programma stonden, spendeerden we een terloops dagje tussen de fairy chimneys van de Pigeon valley en de groot geschapen fallusrotsen van de Love valley. Het ruime luchtsop kozen we toen evenwel niet, en laat dat nu net íets spannender zijn dan dat muffe edelstenenmuseum langs de steenweg. Hoog tijd dus voor een tweede passage. Twee dagen op rij vroeg uit de veren leidde tot onderstaand fotoverslag. Dat het licht perfect was dat hoef ik u niet te vertellen.

Practical

  • Uitvalsbasis voor een ballonvluchtje in Cappadocia is Göreme, een klein dorpje pal in het hart van Turkije. Afhankelijk van het seizoen gooi je tussen de 60 en 120€ euro per persoon over de balk voor een luchtdoop van een uurtje. Ik huppelde hier eind oktober voorbij en genoot dus van het off-season tarief.
  • Ook het aantal ballonnen dat je piloot zal moeten zien te ontwijken is afhankelijk van het seizoen én de weersomstandigheden. Ikzelf telde in oktober dagelijks een 90-tal luchtballonnen, in het hoogseizoen loopt dit op tot 2 á 300. Let wel op, want als er teveel wind staat mogen de ballonnen niet uitvliegen. Geef jezelf dus na aankomst meteen op als geïnteresseerde en wacht niet tot de laatste dag van je verblijf om het op een vliegen te zetten!
  • Göreme heeft zelf geen luchthaven. Turkish vliegt wel dagelijks meerdere malen van Istanboel naar Kayseri, zo’n 45 minuten verderop. Nachtbussen van Istanboel doen er zo’n 12 uur over maar zijn wel de comfortabelste die ik ooit al heb genomen (samen met de VIP bussen in Iran). Denk business class van de gemiddelde vliegtuigmaatschappij, inclusief bediening met thee en koekjes.
  • Göreme heeft een hele rits aan accommodaties in alle prijsklassen. Meng je voor een habbekrats tussen de backpackers in hostel Terra Vista (5€), boek een van de vele midrange Cave hotels (20-50€) of doe eens zot en boek een kamer in het Instagram-bekende Sultan Cave Suites (100-150€).
  • Zowat alle guesthouses, hotels, Airbnb’s en hun moeder kunnen ballontours regelen, de prijzen zijn vaak vergelijkbaar. Ikzelf was zeer tevreden van de service in hostel Terra Vista. Ali en zijn broer zijn goeie gasten!

Also by Everywhere in Particular