Deze blogpost is geschreven in de patio van Trip & Friends hostel in Marrakech. Omsingeld door Brazilianen, Spanjaarden, Japanners, Hollanders, Marokkanen en Australiërs die momenteel in een groepsdiscussie zijn verwikkeld over het nut van de zopas begonnen ramadan schrijf ik een van mijn laatste berichten. Het is weer eens wat anders.

Deze Marokkotrip vormt zowat het orgelpunt van mijn erasmusjaar. Na een jaar van ontdekken en bezoeken binnen de Spaanse landsgrenzen is deze eerste Afrikaanse ervaring de logische volgende stap. Hoewel Brakke, Marich en ik hier maar 10 dagen waren hebben we er toch alles dubbel en dik uitgehaald. Afbieden in Marrakech terwijl we probeerden de toeristentarieven te vermijden door ons zo lokaal mogelijk te kleden (haha), een kamelentocht waarna de nacht onder de sterrenhemel in de Sahara werd doorgebracht, surfen aan de Atlantische kust in Essaouira, het werd een mooie mix van cultuur, natuur en relaxatie waarbij we vooral in Essaouira in een geweldige hostel verbleven. Gezamenlijk ontbijten en avondeten op het dakterras zorgde voor een familiale sfeer. Werknemers waren er niet, enkel bewoners. Mensen die passeerden, bleven plakken en meehielpen. Veel longterm travelers die hun persoonlijke weg zochten op het pad dat naar persoonlijke verrijking en de duizend maagden leidt. Just kidding, iedereen reist om een verschillende reden natuurlijk, maar mijn eigen reislust werd er alleszins nog maar eens door aangewakkerd. Na volgend jaar ga ik zelf op pad. Inshallah.

 

Vooraleer ik weer op het ryanairtoestel kon springen richting het land van de duizend-en-één nachten viel er echter nog af te rekenen met een aantal zaken. Uiteraard had ik de tijd die nodig was om mijn eindontwerp inleverbaar te maken verkeerd ingeschat. Mijn laatste erasmusnacht werd dus achter de computer en in het gezelschap van red bull en veel midnightsnacks doorgebracht. Op een kleine inzinking rond 7u ‘s morgens (die werd verholpen met een blootsvoets koffietje op een terrasje tegenover mijn voordeur) na ging het vlot en kon ik tegen een uur of 12 eindelijk erg voldaan inleveren. In plaats van op dat moment in de gebruikelijke post-deadline zombiefase te glijden had ik maar 2u over om mijn vlucht naar Marokko te halen. Net op dat moment verwelkomde ik Dani terug na een semester in Porto, moest mijn kamer worden ontruimd omdat dat eigenlijk de zijne was, moest mijn rugzak worden gemaakt voor 10 dagen rondtrekken én nam ik afscheid van Steph die de volgende dag permanent terug naar België zou vertrekken. Een ware rollercoaster van emoties en gedachten dus. Afscheid en reünie. En dit alles op een voor mij erg wazig moment. Dan maar crashen in het vliegtuig (niet letterlijk gelukkig, alhoewel ik de vliegenierskunsten van de piloot wel erg in twijfel trok bij de landing). Binnen het eerste half uur op Marokkaanse bodem werd mijn zonnebril bijna gestolen door een aap, zag ik een cobra loom op de tonen van een schelle blokfluit dansen en schreeuwden de marktkramers hun kelen schor ter mijner attentie. Efkes bekomme in de hostel was meer dan welkom.